Förening

Välkommen till Vaggeryds SOK och världens största och vackraste idrottsplats – skogen.

VSOK bedriver inte enbart tävlingsverksamhet. Vi vill också aktivera och stimulera människor till att komma ut i skog och mark. Vi ordnar ibland speciella aktiviteter för att trivas och ha roligt tillsammans.

Allt detta med FRILUFTSGÅRDEN som central punkt. Nedan finner Ni en historik över klubben samt en presentation av klubbens aktuella aktiviteter på denna hemsida.

Du är VARMT VÄLKOMMEN till vår verksamhet. HÄR FINNS PLATS FÖR ALLA!

VSOK

Vaggeryds SOK bildades den 23 november 1942 efter att sektionerna för skidåkning och orientering hade brutit sig ur moderklubben Waggeryds IK. Huvudanledningen var missnöje med fördelningen av föreningens inkomster: skidåkningen och orienteringens vänner ansåg att de inte fick disponera de pengar man hade samlat in, främst genom så kallade allmänbildningstävlingar i Föreningshuset, nuvarande Folkets Hus.

Den första uppgiften för den nya föreningen blev att försöka hitta en lämplig plats för en klubbstugan som samlingsplats. 

Detta löstes med ett arrende av mark vid Stora kullarna i söder om tätorten. Själva byggnaden fick man köpa för en mycket billig penning i nedmonterat skick av greven på Bratteborg, Torgil von Seth. Allt arbete med först demontering och sedan uppmontering av stugan gjordes på frivillig väl av föreningens medlemmar. Den 16 september 1945 var det dags för invigning vilket förrättades av ”svensk orienterings fader”, Byarumsbördige Ernst Killander. Friluftsgården har byggts till 1961 och 1975. Endast själva storstugan är intakt sedan invigningen.

1950- och 60-talet blev mycket framgångsrika med rader av DM-tecken i både skidåkning och orientering. Framgångarna kulminerande landslagsuppdrag för föreningens duktiga damer. 1958 blev Eva Eliasson tvåa i SM i orientering på den då enda SM-klassen, Samma valör blev det för VSOK-damerna i SM-budkaveln 1961 där Friskus Varberg till sist drog det längsta strået. I laget ingick Eva Eliasson, Yvonne Liljeland och Eivi Zakrisson. En annan höjdpunkt var Eivi Zakrissons seger i den nordiska fyrlandskampen, liktydigt med NM år1964.

En första elljusbana invigdes runt Höga Bränna 1962 men ersattes av en längre slinga på dryga 2 km fyra år senare. På denna bana avgjordes tre elljustävlingar på skidor åren 1967, 68 och 69. Ett mått på den höga nivån på startfälten är att det bland deltagarna fanns sju olympiska guldmedaljörer. Elljusbanan fick en helt ny sträckning 1981 och fick sedan sin nuvarande utformning 2019. Redan 1966 hade föreningen ansvarat för avslutningsetappen i den andra O-ringen. Tävlingen var förlagd till Rävaskansen med mål vid Hooks herrgård.

1969 arrangerade VSOK Smålandskavlen i orientering med start och mål vid Lindvallen i Hok. Men ett än större åtagande var den fjärde etappen vid O-ringen 1983, nu tillsammans med Skillingaryds FK. Tävlingen samlade 23 000 deltagare Två år senare avgjordes det allra första Vaggeryds loppet i löpning vilken lockade många kända löpare till Vaggeryds tätort. Från 2000-talet måste särskilt nämnas att vi tillsammans med Skillingaryds FK fick huvudansvaret för centralorten vid O-ringen i Småland 2005. Inte mindre än 300 vaggerydsbor och lika många skillingarydsbor ställde upp som funktionärer. Avslutnignsetappen avgjordes vid Östra lägret, invid centralorten. VSOK-medlemmar deltog som funktionärer även vid O-ringen i Eksjö 2009.

Historik för åren 1993-2022

Postadress:
Vaggeryds SOK – Orientering
Ingemar Johannesson, N. Bruksgatan 2
56733 Vaggeryd
Detaljerad info

Besöksadress: 
Friluftsgården
567 91 Vaggeryd

Bankgiro: 5632-4940
Swish: 1234403861